Områdeskoncept

Salthamn

Unika tomter

I Salthamn finns några unika tomter till salu för kunden som värdesätter enskildhet och oöverträffade solnedgångar i havet. Husen infogas i naturen så att gränsen mellan inne och ute suddas ut. Bostäderna ritas av Martina Eriksson och Elisabeth Lillegraven, vissa har också utvecklade produkter från gotländska material och formgivare som bland annat Lomakka.

Oexploaterat kustområde

Salthamn är ett unikt och oexploaterat kustområde nära Visby som ännu inte har blivit bebyggt med mer än några få bostäder. Längs en kuststräcka strax söder om Lummelundagrottorna, ligger denna natursköna plats. Sedan några år tillbaka har Jacqueline tagit över familjeprojektet och en nytt och spännande område håller på att ta form.

Försiktig bebyggelse

I området planeras en försiktig bebyggelse över tid, där bostäderna integreras i den vilda naturen på sluttningarna ovanför den odlade dalen. Denna skog ligger i en sydvästsluttning, med det storslagna havet nedanför, vilket möjliggör havsutsikt från alla bostäder med odlingsfälten som förgrund. Solnedgångarna i havet precis utanför kan inte bli vackrare. De många soltimmarna och närheten till havet ger ett mikroklimat, extra gynnsamt för odling. Intentionerna för området är att bygga ett trädgårdskafé mitt i odlingsdalen. Den gamla fabriken blir en plats för hantverk, inspirerande design och inredning. Alternativt också bostadsrätter med samma tema och tankar som den övriga bebyggelsen. En större båthamn gör det möjligt för de boende att ha båt eller för restaurangbesökarna att lägga till. Planen är även att etablera ”landskapshotellrum” på klipphällarna ovanför dalen och kolonilotter i odlingsområdet.

Kan man spara energi och samtidigt leva i ett kontrastrikare, sinnligare hem och mer medveten om sina behov? Vad behöver man egentligen? ”Den nya bostaden” utgår från behovet av att kunna umgås i sitt hem, behovet av att få vara privat och samtidigt har bostaden utvecklade uterum, särskilt de kopplade till kök och bad. Boendeytan minskas och de invändiga och utvändiga rummen ges likvärdig betydelse. ”Den nya bostaden” saknar definitioner som ”vardagsrum”, ”kök”, ”sovrum” … De olika funktionerna i hemmet har olika tempererade zoner, beroende på aktiviteten i rummet. Det är ytterligare ett sätt att spara energi och samtidigt leva mer kontrastrikt och medvetet. Att leva närmare, helt enkelt. Närmare behov, sinnlighet, energiförbrukning och naturen. Bostäderna har även utvecklade produkter från gotländska material och formgivare, som mellanväggar i ull, vilka även fungerar som ljudabsorbenter. Bostäderna kan också ha fasadglas med ull, för att förbättra u-värdet och diffusera ljuset samt inbyggda ljusschakt som också fungerar som ljudabsorbenter.

Skogen

Skogen består i huvudsak av tall, enstaka rönn och oxel. På marken i barrskogen finner man blåbär, lingon, stensöta och kantareller. Om våren är skogen fylld av blåsippor och på sommaren kan man finna orkidéer. Det finns även ramslök och vilda tulpaner i parken nedanför Lummelundagrottorna. På stranden finns salmbär, vildnypon och många vackra blommor.

Andra etappen – stolphus Villa Joe och Lisa

Kan man spara energi och samtidigt leva i ett kontrastrikare, sinnligare hem och mer medveten om sina behov? Vad behöver man egentligen? ”Den nya bostaden” utgår från behovet av att kunna umgås i sitt hem, behovet av att få vara privat och samtidigt har bostaden utvecklade uterum, särskilt de kopplade till kök och bad. Boendeytan minskas och de invändiga och utvändiga rummen ges likvärdig betydelse. ”Den nya bostaden” saknar definitioner som ”vardagsrum”, ”kök”, ”sovrum” … De olika funktionerna i hemmet har olika tempererade zoner, beroende på aktiviteten i rummet. Det är ytterligare ett sätt att spara energi och samtidigt leva mer kontrastrikt och medvetet. Att leva närmare, helt enkelt. Närmare behov, sinnlighet, energiförbrukning och naturen. Bostäderna integreras i den vilda naturen på sluttningarna ovanför den odlade dalen. Denna skog ligger i en sydvästsluttning, med det storslagna havet nedanför, vilket möjliggör havsutsikt från alla bostäder med odlingsfälten som förgrund. Solnedgångarna i havet precis utanför kan inte bli vackrare. 

Fotograf: Emma Jönsson Dysell
www.emmajonssondysell.com

Första etappen – två terrasshus

De olika funktionerna i hemmet har olika tempererade zoner, beroende på aktiviteten i rummet. Zon 1 är entrén, som likt många äldre svenska hus på landsbygden, kan stängas till från övriga rum och hindra att varm luft går rakt ut i vinterkylan. Zon 2 är den sociala delen med kök och allrum, som i förlängningen har ett utekök med källsortering, grillplats, diskho och eluttag. Zon 2 kan värmas till ca 20 grader, men kan bli varmare när man eldar i eldstaden eller får värme från köket. Zon 3 är den privata delen med plats för sömn och arbete, och kan förslagsvis värmas till ca 15-17 grader. Ovanpå funktionsryggen med garderob och teknik, finns gästbäddar med plats för fyra, tillfälligt övernattande gäster. Utrymmet är vad som behövs för att övernatta, men upplevelsen är stor. Genom glaslanterninen ser man stjärnhimlen. Zon 4 är badrummet som värms till tex 25 grader. Badrummet har även en utvändig del med utedusch och träbänk att vila på. Zon 5 är ett gästhus som värms bara när man har gäster som stannar lite längre.

Villa Boo har material som tål slitage och blir vackrare ju äldre huset blir. Kalkstensgolv, trä och på vissa ställen väggpaneler av gotländsk ull, utvecklade av lomakka.

Fotograf: Emma Jönsson Dysell
www.emmajonssondysell.com

Villa Bergman har precis som Villa Boo, material som håller för slitage och åldras vackert, vilket är en del av hållbarhets konceptet för Salthamn. Kalkstensgolv, trä och textilier av eldblå.

Fotograf: Emma Jönsson Dysell
www.emmajonssondysell.com